Tio anledningar att starta en vandrande kasse
Här är mina tio främsta anledningar till att du borde starta en vandrande kasse. Kan du komma på ännu fler? Kommentera gärna!
1. Minska på nyproduktion
Klädeproduktion är en stor belastning för klimat och miljö. Vill du få in nytt i garderoben utan ett köpa nyproduktion är vandrade kassar ett bra alternativ.
Mer om kläders klimatpåverkan kan man läsa här: https://www.radron.se/vardagskunskap/sa-paverkar-dina-klader-miljon/
2. Aktivera garderoben
De flesta har massor av plagg i garderoben som inte används. Att plocka ur något fint ur kassen som får flytta in i garderoben gör det lättare att rensa ur de där plaggen som mest hängt det senaste året.
3. Förlänga livet på varje plagg
Begagnade kläder har i många fall ett mycket lågt andra hands-värde. Man ska inte skicka helt utslitna kläder i de vandrande kassarna men jag har plockat ur en hel del plagg från kassarna som är för använda för second hand-butiken men som fått flytta in i min garderob. I och med att man själv plockar ur det som ingen velat ha blir det också tydligt när ett plagg är redo för textilåtervinningen.
4. Bli av med det som inte passar
Jag gillar det ständiga flödet av plagg genom min garderob. Så fort jag tar på mig ett plagg från min egen garderob, och får den där känslan av att det inte riktigt sitter som det ska, läggs det åt sidan i väntan på att kassen ska komma förbi.
Ett annat perspektiv på flödet genom garderoben fick jag från en intervju med en företrädare för ett stort andrahandsföretag. Hon pratade om att klänningar uppfattas som gamla när man haft dem på en eller kanske två fester. Jag kan känns igen mig i den känslan och har både skickat iväg och fått många fina festplagg.
5. Nya kläder trots ”livspusslet”
Att köpa och sälja begagnade kläder tar tid. Är man ute efter något specifik plagg är så klart de vandrande kassarna svåra. Men om man hittat, eller startar, en kasse som passar en utifrån storlek, material eller andra möjliga kategorier finns det stora chanser att fynda. Tiden det tar beror så klart på men en kassen med 10-12 personer brukar dyka upp någon gång var tredje månad. Har man lagt undan plagg ur sin egen garderob efter hand så räcker någon knapp timme för att hämta upp kassen, plocka ur sånt som fått åka ett varv, prova igenom kassens innehåll och skicka vidare den med det du plockar ur din egen garderob.
6. Våga testa nytt
Eller ”utvidga din performativitet” som jag först skrev. En klädstil behöver inte vara skriven i sten och för att tänja på sina gränser behöver man prova sig fram. Kläder ur kassen kan man ha några veckor och om det inte känns rätt är det bara att vänta in nästa varv.
7. Noll klimatutsläpp
Jag brukar alltid hämta upp kassarna gåendes eller med lådcykeln. Det blir verkligen NOLL koldioxidutsläpp! Det går inte på något sätt att jämföra med nyproduktion men är ännu bättre än att handla på loppis där plaggen fraktas för att komma från hem via lager till butik.
8. Gemenskap med de som bor nära
En vandrande kasse kan bestå av kompisar, kollegor, syskon eller något annat skönt gäng.
När jag startade kassarna i Hökarängen ville jag ha med personer som fanns i närheten och var nyfiken på hur det skulle fungera med folk som inte alls känner varann. Slutsatsen är att det är SÅ KUL!
Ibland kan hela livet kännas som en filterbubbla och att då få en bild i flödet på hur snygg en helt okänd person är i din gamla tröja är gränsöverskridande på en befriande sätt.
Det kan också vara lättare att skicka iväg det man rensat lite på vinst och förlust om man är lite anonym. Det värsta som kan hända är att man får plocka ur plaggen igen nästa varv.
9. I lugn och ro
Jag tycker klädbytardagar kan vara ganska hetsiga tillställningar. Med kassen kan jag ta en vecka på mig att prova igenom plaggen, fråga mina barn och man vad de tycker, innan jag lägger i sånt jag rensat och ber nästa på tur hämta upp hos mig.
10. Snällt mot bankkontot
Det är helt gratis att vara med i en vandrande kasse. Jag brukar köra med regeln att man får lägga i eller ta ur så många plagg man vill. Det behöver inte gå jämt upp och då behöver man inte heller fundera över värde eller skick på plagg i kassen. Det viktigaste är att kläder kommer till användning istället för att ligga oanvända eller hamna i soporna.
Kommentarer
Skicka en kommentar